Rólunk
Olívabirtok – a Balaton mellett?
Nem csupán egy bátor és szokatlan ötlet, hanem egy létező, jelenleg 1050 fából álló mediterrán paradicsom Káptalantóti mellett. Mert hát mit is lehet kezdeni 1,8 hektár termőfölddel, ahol korábban szőlő termett?
Mondjuk olívát lehet termeszteni rajta.
Tudjuk, hogy az olíva, ami egyetlen déli család asztaláról sem hiányozhat, nem kimondottan őshonos növény hazánkban. Az egyre enyhébb telek viszont lehetővé teszik Magyarországon a termesztését, a Balaton sok szempontból különleges klímája remek alternatívája az olasz és spanyol termőföldeknek. A mediterrán életérzés elképzelhetetlen olívabogyó, olívaolaj és KÖZÖSSÉG nélkül.
Az Olívabirtok például
hat baráti család összefogásából
született meg, jelenlegi ismereteink szerint ez Magyarország legnagyobb olívaültetvénye.
2024 május 4-e
meghatározó nap volt számunkra, ugyanis azon a napon ültettük el az 1050 darab olívafát, jelenleg ennyi növekszik, erősödik - és már TEREM IS (bár egyelőre még csak keveset) a Balaton mellett, Káptalantótinál.
Mit találnak MOST a webshopunkban?
Amíg a fák igazán termőre nem fordulnak, a saját receptúráinkon dolgozunk, illetve a kedvenc olasz olívatermékeinket áruljuk a webshopunkban. Az a vágyunk, hogy mire saját termésünkből készült termékeinket elkezdjük készíteni, addig minél többen megismerhessék és megszerethessék az általunk ismert legjobb minőségű mediterrán ételeket, olajokat, amik egy hagyományos olasz olívabirtokon készülnek. Érdemes szétnézni, hiszen ezeket a különleges és rendkívül egészséges finomságokat a közismert üzletláncoknál nem találják meg.
Bővíteni a tudást, a tapasztalatot – és a birtokot
Rengeteg fontos dolgot tanultunk és tanulunk a spanyol, olasz, szlovén és magyar tanácsadóinktól, számukra is izgalmas a folyamatos tapasztalatcsere, hiszen egy egészen más éghajlaton vágunk bele abba, ami az ő hazájukban évezredek óta a mindennapok és az ünnepnapok része. A birtok szakmai vezetője Valenciában szerzett olívatermesztő képesítést, ha valakitől, hát a spanyoloktól van mit tanulni…
És természetesen fokozatosan bővíteni szeretnénk a birtokot is, ahol jelenleg 5 olívafajtával dolgozunk, ezek közül négy olasz (Frantoio, Leccino, Maurino, Pescolino), egy pedig spanyol (Arbequina).
Középpontban az olíva
Olívapaszta, olívabogyó különböző töltelékekkel, aszalt paradicsom olívabogyóval – ezeken a receptúrákon dolgozunk most, az öt fajta olívából egyelőre vegyesen készítjük majd, ha pedig sikerül elérni a 10-15 hektáros méretet, fajtaszelekció alapján. Szeretnénk megteremteni az
olívafogyasztás kultúráját,
reméljük, lesznek követőink és más gazdálkodók is belevágnak majd ebbe a különleges kalandba.